يكشنبه 16 ارديبهشت 1403, Sunday 5 May 2024, مصادف با 26 شوال 1445
از پنجره همراز به نصف جهان نگاه کنید...
کد خبر: 24875
منتشر شده در سه شنبه, 23 آبان 1402 11:12
تعداد دیدگاه: 0

بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد لوازم خانگی قاچاق در بازار کشور گران‌تر از تولیدات داخلی این صنعت به فروش می‌رسد، این در حالی است که کالاهای قاچاق بدون پرداخت هزینه‌های معمول همچون تعرفه گمرکی، مالیات، بیمه و... وارد بازار می‌شود و در صورتی که واردات لوازم خانگی آزاد شود، قطعا این هزینه‌ها به قیمت...

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی همراز، هرچند آمار دقیقی از میزان لوازم خانگی قاچاق در بازارهای کشور وجود ندارد، اما به گفته مسئولان و فعالان این صنعت، 30 تا 35 درصد بازار لوازم خانگی قاچاق است و البته این رقم نیز قطعی نیست چرا که بخشی از مبادی ورودی قاچاق قانونی است.
افزایش کالای قاچاق تا جایی پیش رفته که علاوه بر کانال‌ها و صفحات شبکه‌های اجتماعی که اقدام به فروش محصولات قاچاق می‌کنند، حتی فروشگاه‌های آنلاین معتبر نیز به راحتی در حال فروش این کالاها هستند و با یک سرچ ساده انواع مختلف لوازم خانگی قاچاق را می‌توان مشاهده کرد.
علاوه بر وفور لوازم خانگی قاچاق و دسترسی آسان به آنها در بازار، نکته مهم دیگر قیمت این کالاهاست که به مراتب بیشتر از محصولات تولید داخل است. رصد میدانی بازار لوازم خانگی نشان می‌دهد قیمت حداقل 4 محصول پر مصرف لوازم خانگی تولید داخل (ساید بای ساید، یخچال فریزر، لباسشویی و تلویزیون) در مقایسه با برندهای خارجی و قاچاق موجود در بازار، بسیار ارزان‌تر از اجناس قاچاق به دست مردم می‌رسد.
بررسی‌های میدانی حاکی از آن است که انواع یخچال‌های ساید¬بای¬ساید قاچاق طی یک سال گذشته نسبت به نمونه‌های مشابه داخلی افزایش قیمت دو برابری داشته است. برای نمونه قیمت یخچال ال¬جی در اسفند ماه 1400 برابر با 55 میلیون تومان بوده و در مهرماه سال 1402 این رقم به 93 میلیون تومان رسیده و افزایش 38 میلیونی داشته اما رقم افزایش قیمت در مدت مشابه برای برندهای داخلی بسیار کمتر از این بوده است، به طور مثال یخچال پاکشوما در اسفندماه 1400 قیمت 20 میلیونی داشته و در مهرماه سال 1402 قیمت 34 میلیونی را تجربه کرده که فقط 14 میلیون افزایش قیمت داشته است. یخچال اسنوا هم در اسفند ماه 1400 قیمت 28 میلیونی داشته و در مهرماه سال 1402 با افزایش 18 میلیونی به 46 میلیون رسیده است.
همچنین مقایسه قیمت میانگین ماشین‌ لباسشویی 8 کیلوگرمی با برنامه شست‌وشو و گرید انرژی یکسان بین برندهای داخلی و قاچاق نشان می‌دهد تقریبا قیمت تمام ماشین‌های لباسشویی تولید داخل در مهرماه، در مرز 20 میلیون تومان بوده، این در حالی است که لباسشویی 8 کیلوگرمی قاچاق به راحتی تا حدود 70 میلیون نیز در بازار به فروش می‌رسد و در واقع تفاوت فاحش 50 میلیون تومانی بین محصول تولید داخل و کالای قاچاق وجود دارد. (نمودار 1)

اختلاف قیمت بین لوازم خانگی قاچاق و داخلی در حالی است که کالاهای قاچاق بدون پرداخت هزینه‌های معمول واردات قانونی همچون تعرفه گمرکی، مالیات، بیمه و ... وارد بازار می‌شود و در صورتی که واردات لوازم خانگی آزاد شود، قطعا این هزینه‌ها به قیمت نهایی محصولات افزوده می‌شود و لوازم خانگی وارداتی قیمتی به مراتب بالاتر از قیمت فعلی پیدا خواهد کرد.
علاوه بر این‌ها، سیاست‌های ارزی، قیمت‌گذاری دستوری، نحوه توزیع مواد اولیه و افزایش قیمت مداوم آن، افزایش هزینه‌های سربار و حقوق و دستمزد، چالش‌های بسیاری را پیش روی تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی در داخل قرار داده است.
به نظر می‌رسد دیدگاه افرادی که معتقدند در صورت آزاد شدن واردات لوازم خانگی، قیمت این کالاها در بازار کاهش می‌یابد، درست نیست چرا که در حال حاضر کالای قاچاق بدون هزینه‌های معمول گران‌تر از تولیدات داخل است و در صورت آزاد شدن و اضافه شدن هزینه‌های معمول، قطعا افزایش بیشتری پیدا می‌کند و تفاوت قیمت آن بیش از پیش به چشم خواهد آمد./انتهای پیام

نوشتن دیدگاه