يكشنبه 30 ارديبهشت 1403, Sunday 19 May 2024, مصادف با 11 ذی‌القعده 1445
از پنجره همراز به نصف جهان نگاه کنید...
کد خبر: 9582
منتشر شده در سه شنبه, 14 آبان 1398 13:49
تعداد دیدگاه: 0
تقریب-مذاهب-در-پایتخت-عرفان-ایران-اسلامی-بسطام-دهکده-صلح-جهانی

شاهرود - بسطام با برگزاری همایش بایزید بسطامی چند روزی در مرکز اخبار بود، شهری که می‌تواند با توجه...

شاهرود - بسطام با برگزاری همایش بایزید بسطامی چند روزی در مرکز اخبار بود، شهری که می‌تواند با توجه به ظرفیت علما و عرفایی که دارد پایتخت صلح جهانی و مرکز تقریب مذاهب و قومیت‌ها باشد.

خبرگزاری مهر گروه استان‌ها - محمدحسین عابدی: «صلح» سه حرف است اما دنیایی در آن صحبت می‌توان یافت. واژه‌ای مقدس که سپید است مثل موهای گرم پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها وقتی داستان‌ها و افسانه‌های حماسی را برایمان تعریف می‌کردند که جنگاوری‌ها همه برای وطن شکل می‌گرفت و چه جان‌ها از پس آن تقدیم وطن نمی‌شد، افسانه‌هایی که انتهایشان همگی عشق بود به وطن به هم‌وطن؛ افسانه‌هایی که در حال فراموشی هستند و دیگر از دیوهای سپید و سیاه خبری نیست حال‌آنکه امروز جهانمان از نیاز به این افسانه‌ها در برابر دیوهای سیاه و سپید تشنه است.

در این بحبوحه‌ای که دنیای خاورمیانه‌ای‌ها را در برگرفته و شعله‌های جنگ از دیوار خانه‌های مردم نیز بالاتر می‌رود، رویدادی شاید کوچک اما تأثیرگذار در شهرستان شاهرود و شهر بسطام رخ داد که پیام واضحی را به جهان مخابره کرد ... صلح سپید باید پایدار بماند چراکه همه‌مان انسان هستیم و کنار هم زندگی مملو از سپیدی را خواهیم داشت، زندگی که عشق پایه آن باشد زندگی با الگوی‌گیری از تقریب مذاهب و قومیت‌ها بنام انسان و انسانیت...

بسطام شهر عرفای نامدار

همایش بایزید بسطامی و جاذبه‌های گردشگری عرفانی شهر بسطام که مقبره بایزید بسطامی و ابوالحسن خرقانی در آن است برای چنددقیقه‌ای به دهکده صلح جهانی و کانون دنیا و مرکز ثقل تمام خاورمیانه بدل شد! بسطام و شاهرودی که رهبر معظم انقلاب اسلامی در سفر سال ۸۵ به آن، این دیار را مهد معلمان دین و اخلاق و علما و عرفای بزرگ اسلام دانست؛ آنانی که حسابشان از صوفی‌گری جداست، آنان که بزرگ‌منشی و خدماتشان به اسلام بی‌شائبه بوده است و در کلام معظم‌له نیز جایگاه خاصی دارند.

ماجرا ازاین‌قرار است که همایش بین‌المللی بایزید بسطامی دریکی از هتل‌های شهر بسطام که تنها شهر نمونه گردشگری شرق استان سمنان نیز محسوب می‌شود با سخنرانی افراد مختلف در حال برگزاری بود، چشم که در سالن می‌چرخید گوشه و کنار فارس، ترک، کرد و ترکمن، شیعه و سنی همه و همه گردهم نشسته بودند اما هیچ‌کس نمی‌دانست تا ساعتی دیگر قرار است اتفاقی رخ دهد که بسطام را به دهکده صلح جهانی بدل سازد.

بسطامی که خاستگاه، زادگاه، زیستگاه و موطن ده‌ها و صدها عالم وارسته و فرهیخته و عارفان و شاعران نامی است که نام نیک هرکدامشان به‌تنهایی می‌تواند ملت و کشوری را بس باشد حال‌آنکه چه نیک اینان‌همه گردهم یک‌جا جمع شده‌اند آن‌هم در جغرافیایی کوچک اما پربار به نام بسطام ...

سخنرانان یکی پس از دیگری به روی صحنه می‌رفتند و می‌آمدند گروهی اهل تسنن از گنبدکاووس نیز در این بین و درست در کنار یکی از کارشناسان معمم اهل تشیع نشسته و خوش‌وبش می‌کردند تا اینکه مجری برنامه گروه موسیقی ترکی را از آذربایجان به روی صحنه می‌خواند و پس‌ازآن گروه موسیقی کردی ...

قدرت موسیقی به رخ کشیده می‌شود

هر دو گروه اجراهایی می‌کنند و برنامه رو به پایان، اما ناگهان درحرکتی عجیب دو گروه باهم روی صحنه قرار می‌گیرند و بدون اینکه حتی دقیقه‌ای با یکدیگر تمرین یا هماهنگی کنند و یا اصلاً همدیگر را یک‌بار دیده باشند به هم‌نوازی قطعه حیدربابا به زبان ترکی و کوردی و فارسی می‌پردازند موضوعی که شگفتی حضار را در پی دارد.

استاد خدایی ترک‌زبان وقتی کنار استاد نصیری از کردهای سنندج و استاد حسین پیرنیا قرار می‌گیرند و قطعه حیدربابا را به زبان کردی و ترکی و فارسی می‌نوازند اشک از گونه‌های حضار جاری می‌شود. شگفت‌آورترین قدرتی که هنر بار دیگر آن را به رخ سیاست و جنگ و خون‌ریزی می‌کشد، برای لحظاتی بسطام روی هوا است گویا این شهر وزنی ندارد و خلائی عجیب آن را فراگرفته است.

دهکده صلح جهانی یک‌باره با تشویق حضار شیعه و سنی و ترک، کورد و فارس فریاد می‌کشد، جوّی سالن را در برگرفته است. ناگهان دو استاد موسیقی کوردی و ترکی دست در گردن هم می‌افکنند و باهم به سمت تماشاچیان احترام می‌گذارند برای لحظاتی همه‌چیز فراموش می‌شود ... همه‌چیز کنار می‌رود و قدرت موسیقی به رخ تمام سلاح‌های جنگ‌افروز جهان امروز کشیده می‌شود. موسیقایی که از صلح نواخت از صلح گفت و از صلح خواند ... موسیقی که جان کلام است و جان شیفته را لبریز می‌کند.

زبان زیبای جهانی

زبان اعجاب‌آور موسیقی یک‌بار دیگر تمام معادلات خصم و خشم را بر هم می‌ریزد ... برای لحظه‌ای خاورمیانه جایی دیگر در جهان است؛ سماع و سمیع باهم یکی می‌شوند جالس و مجلوس مرزی ندارند و عزیزان معزز می‌شوند و همگی به اذن پروردگاری که به انسان آموخت تا صلح را پیشه خویش سازد و به برکت وجود بایزید در خطه بسطام این دهکده جهانی صلح ...

با خود می‌اندیشم کجا چنین قدرتی وجود دارد که در اوج جنگ‌های سیاستمداران چنین زیبایی‌هایی خلق شود لذا این ظرفیتی جهانی برای مکان‌هایی چون بسطام هستند شهرهای نمونه‌ای که در همه زمینه‌ها نمونه محسوب می‌شوند و چه جغرافیای غنی دارد این خطه فراموش‌شده از ایران اسلامی‌مان ...

رهبر معظم انقلاب اسلامی در بین مردم شاهرود سخن از دیار عارفان و علما و معلمان دین و اخلاق زدند و این نشان می‌دهد که این دیار چه ظرفیت‌های عظیمی برای شناساندن در بخش‌های مختلف دارد؛ بزرگانی چون حضرت آیت‌الله العظمی سید محمود هاشمی شاهرودی، حضرت آیت‌الله العظمی آقابزرگ اشرفی، آیت‌الله مرتضی اشرفی، حضرت آیت‌الله العظمی سید محمود حسینی شاهرودی و ده‌ها و ده‌ها عالم دینی و چهره ملی و مذهبی که در تمام عمرشان خدمت به خلق را دست‌مایه اقدامشان قراردادند لذا شاهرود را می‌توان قطب صلح جهانی بر پایه تقریب مذاهب و گونه‌ها دانست، محل تلاقی شیعه و سنی، ترک، کورد، فارس، لر، لک، جاف، عرب، سیستانی و بلوچی و ... که همه باهم گرد یک نام یعنی تقریب مذاهب به بهانه روز ملی بایزید بسطامی گردهم آیند، لذا پیشنهاد می‌شود تا روز ملی بایزید به نام بسطام، دهکده صلح جهانی نام‌گذاری شود.

خطه‌ای شگرف در مرکز دنیای عرفان

محمد جلالی از حضار و کارشناسان شاهرودی دراین‌باره معتقد است: بسطام خطه‌ای شگرف به‌واسطه قرارگیری بایزید و شیخ ابوالحسن خرقانی است لذا این ظرفیتی است که می‌تواند تقریب مذاهب و افراد را پدید آورد و می‌بایست از آن بهره برد.

مسعود شایگان از دیگر حضار در این گردهمایی به خبرنگار مهر، می‌گوید: شیخ ابوالحسن خرقانی و بایزید بسطامی و نام‌های دیگری که در شاهرود و میامی وجود دارند مانند ابن یمین فرومدی و شیخ عمادالدین و جلال‌الدین و ... هرکدام برای یک کشور بس هستند، جالب اینکه ما همه را در جغرافیای محدود خودمان در شرق استان سمنان داریم و از آن در راستای تقریب مذاهب و صلح جهانی استفاده نمی‌کنیم که این امر سبب افسوس است.

وی می‌افزاید: بسطام در حالی می‌تواند مرکز صلح جهانی شود که نمونه‌های بسیاری از تقریب مذاهب را در آن می‌بینیم برای مثال شما اگر روز ولادت باسعادت حضرت پیامبر(ص) به بسطام بیائید عده‌ای ترکمن اهل تسنن،، کورد، ترک، قفقازی، فارس، شیعه و همه و همه را گردهم می‌بینید که ادعیه متبرکه را باهم خوانده و نماز را به جماعت می‌خوانند! این در کجای دنیا به‌جز بسطام دیده می‌شود لذا به‌راستی می‌توان نام این شهر کوچک را دهکده صلح جهانی نهاد و این امر نیازمند برندسازی بین‌المللی دارد.

موسیقی زبان گویا است

محمود سازگار از کارشناسان موسیقی نواحی و دستگاهی ایران نیز به خبرنگار مهر می‌گوید: «موسیقی» زبانی جهانی است که به عقیده من در هر خطش کلمه صلح نهفته است، یعنی به‌عبارت‌دیگر بدون موسیقی دنیا کمرنگ است لذا ما مگر می‌توانیم از انقلاب و دفاع مقدس صحبت کنیم اما از سرودها و موسیقی‌ها و نواهای مداحی آن در دستگاه‌های آوازی سخن به میان نیاوریم؟ مگر می‌توانیم قرآنی که به زیبایی با موسیقایی الهی‌اش تلاوت می‌شود را بشنویم و در روح و جانمان برایش جایی کنار نگذاریم؟

وی می‌گوید: درست است که ما در بسطام شاید موسیقی به آن شکل سازمان‌یافته نداشته باشیم اما نواها و نوحه‌ها و اشعار و ردیف‌هایی هستند که مخصوص به این خطه نامیده می‌شوند لذا می‌توان باکار بر روی آن‌ها حتی موسیقی دهکده صلح جهانی بسطام را نیز ساخت و آن را نواخت و به جهانیان عرضه کرد تا هم موسیقی فاخری توسط ایران عرضه شود و هم پروژه دهکده صلح جهانی بسطام ابتر نماند.

سازگار اما معتقد است: متأسفانه ما موسیقی مذهبی و حماسی‌مان اصلاً حمایت نمی‌شود و این درد بزرگی است که به آن گرفتار هستیم، متأسفانه مذهبی‌های ما دنبال موسیقی نیستند و اهل موسیقی ما نیز با موسیقی مذهبی آشنایی چندانی ندارند اما بسطام می‌تواند یک نقطه عطف حتی درزمینهٔ موسیقی آئینی محسوب شود.

وی ضمن تقدیر از خبرگزاری مهر استان سمنان که پیشنهاد ایجاد دهکده صلح جهانی بر پایه تقریب مذاهب را ارائه و دنبال می‌کند، گفت: باید این موضوع را نیز بگوییم که نقش رسانه‌ها در تبیین این موضوع بسیار حیاتی است.

باید عارفان را شناساند

محمدمهدی کریمی مدرس دانشگاه نیز بابیان اینکه شاهرود معبری است میان پایتخت و شهر مقدس مشهد، ازاین‌رو بایستی چشم‌اندازی برای سیاحت در آن ایجاد کنیم، گفت: یکی از این چشم اندازها همان قطب عرفانی است که در شرق استان سمنان با حضور افرادی چون شیخ ابوالحسن خرقانی، بایزید بسطامی، ابن یمین فرومدی، شیخ حسن جوری و ... وجود دارد.

وی گفت: برای تبلیغ و تبیین گردشگری می‌توان در ورودی شهر تابلویی بزرگ از ظرفیت‌های منطقه تدارک دیده و به نمایش گذاشت و همچنین با مشاوره مذهبی و کسب اجازه و حل موضوعات موردبحث در بین مسئولان، حتی می‌توان مجسمه این بزرگواران را در ورودی شهرها نصب کرد.

دست‌آخر باید گفت این ظرفیت ویژه‌ای که در بخش بسطام ایجادشده یعنی قرار داشتن دو گوهر تابناک چون بایزید و ابوالحسن خرقانی، به‌واقع ظرفیتی برای تقریب مذاهب و نژادها در سایه صلح جهانی هستند که می‌توان از آن‌ها به‌خوبی استفاده کرد، تنها باید چشم‌ها را شست و جور دیگری نگاه کرد. 

امیدواریم پیشنهاد خبرگزاری مهر استان سمنان مبنی بر نام‌گذاری بسطام به‌عنوان دهکده صلح جهانی با نیم‌نگاهی به جاذبه‌های مذهبی و عرفانی این شهر مانند بایزید و ابوالحسن و عالمان بزرگی چون آیت‌الله‌العظمی شاهرودی و ... آن‌هم در روز بایزید بسطام در تقویم ملی ما، باهدف تقریب مذاهب و نژادها اجرایی شود.

نوشتن دیدگاه