جمعه 7 ارديبهشت 1403, Friday 26 April 2024, مصادف با 17 شوال 1445
از پنجره همراز به نصف جهان نگاه کنید...
کد خبر: 22208
منتشر شده در چهارشنبه, 23 شهریور 1401 16:33
تعداد دیدگاه: 0
عضو هیات مدیره انجمن علمی طب سنتی ایران عنوان کرد:

عضو هیأت مدیره انجمن علمی طب‌سنتی ایران با بیان اینکه حفظ سلامتی و ارتقاء کیفیت زندگی در سالمندی، یکی از مهم‌ترین اهداف مد نظر در طب‌ایرانی است؛ توصیه‌هایی را برای حفظ سلامتی در این سن پیشنهاد داد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی همراز، دکتر زهره مرتجی، با بیان اینکه طب‌ایرانی یک مکتب طبی است که تمام اوقات و حالات زندگی انسان اعم از سلامت و بیماری را مورد بررسی و مداقه قرار داده و برای آن‌ها برنامه و دستورالعمل ارائه می‌کند، گفت: سالمندان در جریان ورود به این سن، دچار غلبه سردی و خشکی بر اعضای اصلی خود می‌شوند. اما نباید فراموش کنیم که این به معنای مزاج سرد و خشک در تمام سالمندان نیست، زیرا هر فردی، مزاج پایه و اصلی داشته و این سردی و خشکی در تعامل با مزاج پایه‌ی فرد، اثر‌گذار خواهد بود. بنابراین پزشک برای تعیین مزاج سالمند، به علائم تک تک افراد دقت می‌کند و توصیه‌هایی متناسب با نوع علائم به هر فرد خواهد کرد.

وی با اشاره به اهمیت تغذیه در این دوران تأکید کرد: حجم غذای سالمندان در مقایسه با دوره سنی میانسالی، باید حجم کمتر اما کیفیت بالایی داشته باشد؛ یعنی مواد مغذی مورد نیاز را تأمین کند و متناسب با کاهش حجم هر وعده غذایی، باید تعداد دفعات غذا خوردن بیشتر شود.

این پزشک متخصص طب ایرانی ادامه داد: سالمندان بهتر است از خوردن غذا‌ها و میان وعده‌های ترش مزه اجتناب کنند. از جمله غذا‌های مناسب برای سالمندان می‌توان به این موارد اشاره کرد: آبگوشت، انواع آش‌ها، حلیم گندم، شیرو عسل، زرده تخم مرغ نیم برشت، گوشت جوجه خروس، نان خوب پخته شده با میزان نمک متوسط.

همچنین در خصوص سبزی‌ها و میوه‌های مناسب برای سالمندان می‌توان به این موارد اشاره کرد: کاهو، برگ چغندر، کرفس، تره، انجیر تازه و خشک، انگور، مویز، مغز گردو و بادام.

وی در خصوص استفاده از لبنیات، با اشاره به اینکه آشامیدن شیر مفید است به شرط آنکه بعد از آشامیدن شیر احساس نفخ نکنند، گفت: شیر جوشیده برای‌ سالمندان بهتر از شیر خام است و بهترین شیوه مصرف شیر، این است که سه قسمت شیر را با یک قسمت آب مخلوط کرده، با حرارت ملایم بجوشانند تا یک چهارم آن بخار شود سپس با مقداری نبات و یا عسل شیرین کنند و آرام بنوشند. اگر در حین جوشیدن شیر، مقداری زنجبیل برای کم کردن نفخ در آن بیندازند بهتر است.

عضو هیأت مدیره انجمن علمی طب‌سنتی ایران افزود: سالمندان باید به خاطر بسپارند که به هیچ عنوان شب‌ها، گرسنه به خواب نروند زیرا گرسنه به خواب رفتن سبب از دست رفتن نیرو و توان بدنی آن‌ها می‌شود.

دکتر مرتجی یبوست را یکی از مشکلات شایع این سنین دانست و توصیه کرد: سالمندان با خوردن غذا‌هایی مانند خورشت مرغ همراه با کلم و برگ چغندر و برگ اسفناج و سوپ جو می‌توانند به پیشگیری و رفع این مشکل کمک کنند و اگر با این روش برطرف نشد از انجیر خشک جوشانده در آب و عسل و مسهل‌های خفیف استفاده شود. خوردن انجیر تازه در فصل آن و انجیر خیسانیده در زمستان از بهترین چیز‌ها برای راحتی دفع است.

عضو هیات مدیره انجمن علمی طب سنتی ایران در ادامه گفت: ماساژ معتدل برای سالمندان مناسب است و سبب تقویت آن‌ها می‌شود بطور کلی ماساژ، ورزش، روغن مالی مناسب و حمام معتدل برای این گروه مناسب است. قبل از ماساژ مناسب است که بدن سالمندان را با روغن بنفشه بادام و بابونه چرب کنند. همچنین سالمندان باید از فصد و حجامت پرهیز کنند مگر در ضرورت بسیار شدید و فقط با تجویز پزشک اقدام به این کار نمایند.

وی در پایان گفت: سالمندان بهتر است از چیزهایی که مزاج سرد و خشک دارد دوری کنند، مانند، اندوه و ترس، عطر‌های سرد، چون کافور و نیلوفر، ترشی‌ها.باید دانست‏ که هوای بد، بو‌های ناخوش، دود و غبار، در سالمندان نسبت به دیگران اثرات منفی بیشتری دارد و باید در این موارد دقت داشته باشند./انتهای پیام

نوشتن دیدگاه